Organic Shop

Kakaové bôby BIO&RAW – drvené 300 g

  • Weight: 300 g
  • Balenie: 1 ks

Availability: Na sklade

Bežná cena: 16,90 €

Špeciálna cena: 14,99 €

Krátky popis

Nepražené kakaové bôby sú starostlivo vyberané a ručne lúpané. Pochádzajú z indonézskeho pralesa a tým sa označujú ako wildcrafted (divoký zber). Indonézski zberači za ne dostávajú zaplatenú zodpovedajúcu odmenu vďaka aktivitám švajčiarskej rozvojovej agentúry. Vy ich môžete namlieť a použiť v chutných receptoch na dezerty a nápoje alebo ich konzumovať jednoducho tak ako sú, kakaové oriešky s neodolateľnou horkou chuťou.Všetka čokoláda na svete sa vyrába z kakaových bôbov. Nepražené surové čisté kakao je tá najčokoládovejšia čokoláda na svete, pravá čokoláda! Chuť niektorých horkých čiernych čokolád sa veľmi blíži k chuti nepražených kakaových bôbov, nakoľko niektoré horké čokolády obsahujú veľmi vysoké percento kakaa. V surovej podobe si kakao zachováva veľké množstvo hodnotných výživných látok a naviac chutí úchvatne. Čokoláda je jedno z najobľúbenejších jedál na svete. Pre predstavu, čokoláda tvorí 1% stravy západnej populácie.

Kakaové bôby BIO&RAW – drvené 300 g

Double click on above image to view full picture

Zmenšiť
Zväčšiť

Viac pohľadov

Zloženie

100% Organic Raw Kakaové bôby drvené

Popis produktu

Čokoláda býva často spájaná s príjemnými pocitmi, odmeňovaním sa a obdarovávaním blízkych, je potešením pre všetky zmysly. Veľmi málo "čokoholikov" niekedy v živote ochutnalo to, z čoho všetka čokoláda na svete pochádza – surové nepražené kakaové bôby. Nepražené kakao chutí ako čierna horká čokoláda, pretože to je čierna horká čokoláda, pravá čokoláda. Kakaové bôby sú sušené semená plodov kakaovníka Theobroma cacao (theobroma znamená v gréčtine pokrm bohov), prekurzor z ktorého je všetka čokoláda vyrábaná. Masovo produkovaná čokoláda vzniká pražením, skvapalňovaním, mletím a následným zmiešaním kakaových bôbov s rafinovaným cukrom, aditívami, mliečnymi práškami, hydrogenovanými tukmi, konzervantmi a inými dodatkami a z pôvodných hodnôt nezostáva prakticky nič. Naopak, vďaka cukru a aditívam vzniká mnoho prázdnych kalórií a psychických závislostí. Najlepšou cestou ako využiť výživných hodnôt kakaa, a že ich nie je málo, je konzumovať ho v tej najčistejšej podobe ako ho vytvorila Matička Príroda, v podobe nepražených kakaových bôbov. Kakao sa radí medzi tzv. "superfoods". Obsahuje približne 300 chemicky identifikovateľných látok, čo z neho robí jednu z najkomplexnejších potravín planéty.Kakao obsahuje široké spektrum minerálov, vitamínov a antioxidantov. Je hlavne primárnym zdrojom horčíka a organickej síry v prírode, pričom práve horčík je považovaný za jeden z najviac nedostatkových minerálov v súčasnej štandardnej strave, vedúcej k prílišnému výskytu srdečných chorôb. Podľa vedeckých výskumov je tiež kakao najbohatšou plodinou na antioxidanty, obsahuje približne 10% flavonoidných antioxidantov, čo je 2x viac než červené víno a 3x viac než zelený čaj. Je to tiež 20x viac než v praženom štandardnom kakaovom prášku dostupnom na trhu. Antioxidanty v surovom kakau sú vysoko stabilné a ľahko vstrebatelné pre ľudský organizmus. Kakao, respektíve čokoláda, má na ľudský organizmus stimulujúce a povzbudzujúce účinky, často je spájaná s láskou, potešením, uvoľnením a pocitmi šťastia. Látky, ktoré boli pre tieto účinky skúmané vedcami, sú mimo iného anandamid, arginín, dopamín, tryptofan a fenyletylamin. Anandamid je endogénny kanabinoid prirodzene prítomný v ľudskom mozgu, spojený s pocitmi blaženosti alebo uvoľnenia – ananda napríklad znamená v sanskrte blaženosť. Arginín je považovaný za prírodnú viagru. Tryptofan je esenciálna aminokyselina, ktorá je prekurzorom serotonínu, významného neurotransmiteru ovplyvňujúceho mimo iného nálady a pocity. Fenyletylamin, ktorý býva nazývaný hormónom lásky a šťastia, je endogenný amfetamin. Je syntetizovaný z aminokyseliny fenylanin a je rovnako prítomný v kakau. V mozgu vyvoláva uvoľnenie dopaminu, ďalšieho neurotransmiteru, ktorý má vplyv na náladu. K zvýšenej sekrécii tejto látky dochádza napríklad pri orgazme. Vďaka týmto chemickým látkam je čokoláda skutočným antidepresívom, navodzujúcim dobrú náladu, pocity šťastia a spokojnosti a ďalej býva považovaná za ľahké afrodiziakum. S tým súvisí známa tradícia obdarovávania sa čokoládovými pochúťkami medzi milencami. Kakao v sebe navyše skrýva MAO inhibitory (Monoamin Oxidase Inhibitory), ktoré spomaľujú odbúravanie andamidov a ďalších neurotransmiterov, zaisťujúc tým ich zostávanie v krvnom obehu, a tak umožňujú dlhšie trvanie príjemnej nálady. To všetko dohromady s horčíkom a vitamínmi rady B, ktoré sú dôležité pre správnu funkciu mozgu. kakaove plodyKakao rovnako obsahuje vysoké množstvo theobrominu a zanedbateľné množstvo kofeínu. Theobromin tvorí 1-2% obsahu kakaa. Stimuluje centrálny nervový systém, uvoľňuje svalstvo a rozširuje cievy. Má asi 1/4 stimulačnej sily jeho príbuznej molekuly kofeínu. Stimuluje srdce a má diuretické účinky. Údaje o obsahu kofeínu sa rôznia, ale všeobecne panuje zhoda, že ho obsahuje veľmi málo. Dokonca však existujú výskumy preukazujúce, že pražené kakaové bôby vo varenej vode vyvolávajú efekt podobný šálke čiernej kávy – vzrušenie nervového systému a krvného obehu, demonštrované zrýchleným tepom – ale surové nepražené kakao žiadny podobný účinok nevykazuje. Čokoláda zapadla do škatuľky‚ zlých a nezdravých potravín, slabostí, ktoré by sme si mali odriekať. Vedie k nadváhe, alergiám a spôsobuje akné. To všetko je pravdou, ale len v prípade masovo produkovaných čokolád vyrobených z praženého a inak prepracovaného kakaa s prídavkom cukru, mlieka, stužených tukov a aditív. Čierna čokoláda bez rafinovaného cukru je zdravá. Je viac než pravdepodobné že alergie a akné sú dôsledkom skôr obsahu mlieka, respektíve mliečnych derivátov a ďalších lahôdok v čokoláde obsiahnutých, pretože konzumácia surového kakaa žiadne takéto problémy nespôsobuje. Nepražené čisté kakao je skutočnou ambróziou, pokrmom bohov. Uchováva všetky výživné látky v neskazenej podobe, neznehodnotené tepelnou úpravou ani iným prepracovaním. Je to tá najčokoládovejšia čokoláda na svete s neodolateľnou horkou chuťou. 100g priemerne obsahuje: Energie 572Kcal / 2386kJ Bílkoviny 4g Tuky 39g z toho nasycených 14g Sacharidy 50g Vláknina 32g Sodík 107mg Vitamín C 150mg

Ďalšie informácie

Certifikáty EU Organic
Výrobca Planet BIO

Štítky produktu

Pre oddelenie štítkov použite čiarky. Viacslovné frázy ohraničte apostrofmi (').